Bucătar șef vs Bucătar vs Ajutor de bucătar

 

_20160902_115930

Câți dintre voi,  când ați intrat prima oară într-o bucătărie, ați fost angajați pe postul de bucătar? Nu m-aș mira să fi fost câteva situații de genul acesta, însă singurii care vă păcăliți sunteți voi. 

Ce înseamnă din perspectiva mea funcția de bucătar? Pentru a dobândi această funcție, trebuie s-o meriți, trebuie să treci prin multe încercări, trebuie să muncești mult, să gătești de n ori un preparat până îl stăpânești foarte bine. Până să ajungi să faci un banal piure de cartofi, trebuie în primul rând să vezi cât de solicitant este să cureți saci de cartofi, să înțelegi câtă pierdere au cartofii după ce-i cureți. Dacă nu treci prin această etapă, nu vei putea estima niciodată corect de câți cartofi ai nevoie și care este timpul necesar să faci un piure de cartofi. 

Multe persoane nu înțeleg definiția funcției de „ajutor de bucătar”. Însăși cuvintele exprimă definiția ca atare,adică  acea persoană care ajută bucătarul în diferite situații,  nu invers cum întâlnesc în multe situații. Am întâlnit multe cazuri în care bucătarul a fost nevoit să facă treaba unui ajutor de bucătar deoarece acesta nu a fost dispus să facă anumite îndatoriri. 

Prima oară când m-am angajat ca ajutor de bucătar am acceptat să fac orice și asta doar ca să am ocazia să lucrez lângă un bucătar bun ca să învăț meserie.  M-am oferit chiar și să vin noaptea să curăț toată bucătăria pentru a putea lucra intr-un mediu curat și ordonat deoarece peste zi nu era timp din cauza fluxului de comenzi. Acum, văd cum mulți tineri la început de drum, preferă să stea pe telefon în loc să-și facă îndatoririle de ajutor de bucătar, în loc să stea „enervant” de mult lângă bucătari sau bucătarul șef pentru a le afla secretele acestora. 

Nici cu unii bucătari nu mă pot lăuda că-și fac treaba cum trebuie și cel mai deranjant lucru pentru mine este faptul că le lipsește organizarea și curățenia. Ce să învețe acei începători de la astfel de persoane? Normal că le moștenește obiceiurile. 

Se spune că echipa unui restaurant este precum bucătarul șef, cu mici excepții. Dacă bucătarul șef este dezordonat, așa va fi majoritatea echipei, dacă el este distant față de oameni, așa vor învăța să fie și ceilalți. Un bucătar șef trebuie să fie întotdeauna echidistant, să știe să gestioneze anumite situații critice, să știe să iasă din orice încurcătură, dar totodată să nu-și neglijeze echipa. Fiecare om este diferit, așa că cel mai corect mod de abordare este să-l trateze pe fiecare ca atare,  este important să știe când să-și certe echipa, dar și când cineva are o problemă sau necesitate să-l înțeleagă.

Acum vorbesc cu tine „ajutorule de bucătar”,  de câte ori nu ti-ai urât propriul bucătar șef și de câte ori ai trecut peste cuvântul lui? De ce să faci asta când el a fost deschis față de tine, și-a făcut timp să-ți explice anumite lucruri cum să faci, te-a sfătuit de atâtea ori cum să procedezi în anumite situații iar când ai greșit te-a certat dar ți-a luat apărarea când altcineva te-a tras la răspundere și asta doar ca să înveți meserie și în timp să se poată baza pe tine, dar nici tu ” bucatarule șef” care profiți de bunătate oamenilor sau de naivitatea lor nu ești mai presus. 

Sfatul meu din concluzie este că atunci când îți cauți un loc de muncă, oamenii din interiorul firmei să fie de așa natură încât să-ți producă ție o creștere corectă din punct de vedere moral în rangul bucătăriei si abia apoi sa te gândești la partea financiară pentru că așa cum sunt majoritatea, așa te vei modela și tu. Dacă vei crește într-un mod corect vei fi apreciat ca atare și totodată vor veni si banii.

 

Anunțuri publicitare